Rider 2019.2(.1) fails to initialize and open solutions

Answered

Without having changed anything about my environment, Rider suddenly shows the following symptoms:

1. On launch, the colorful launch screen never closes, the white progress bar does not reach right edge. The following error dialog is shown:

Error Loading Default Project
Fatal error initializing 'com.jetbrains.rider.projectView.indexing.contentModel.ContentModelUserStore'

2. After dismissing the first dialog, a second error dialog appears (I had a solution open when Rider last worked correctly):

Error loading solution
com.intellij.ide.plugins.MainRunner$StartupAbortedException:
Fatal error initializing
'com.jetbrains.rider.diagnostics.RiderDiagnosticsHost'

3. When trying to open a solution manually, I see a third error dialog:

Error Loading Default Project
Fatal error initializing
'com.jetbrains.rider.diagnostics.RiderDiagnosticsHost'

I have already re-installed Rider to no avail. Any advice would be very much appreciated.

8 comments
Comment actions Permalink

Hello,

I am very sorry to hear you have faced such issues. Could you please provide me with a bit more details about your system and collect the logs using the instruction and attach them here, so we could take a closer look at what is going on. Thank you in advance!

0
Comment actions Permalink

I fixed this by deleting all preferences and configuration files. Sorry for not collecting the logs beforehand. If it happens again, I will do that.

0
Comment actions Permalink

Thank you for sharing the details, I am glad to hear the issue was resolved. If you have any questions in the future, do not hesitate to contact us again.

0
Comment actions Permalink

Hi Olga,

I am seeing the same problem Developer reported above. Identical symptoms, and an uninstall and reinstall of Rider has not helped. I'm going to delete the preferences and config files as Developer suggests, so I can use my IDE, but I've got the log files to help you debug the problem. Where do I upload them?

0
Comment actions Permalink

Developer's workaround worked for me as well:

  1. Export the Rider settings to file
  2. Close Rider
  3. Rename the \.Rider2019.2\config folder to force it to be recreated
  4. Restart Rider and import the exported settings
2
Comment actions Permalink

Hello Shaun,

Thank you for sharing the details, I am very glad to hear the workaround helped. If you face any issue in the future, you can create a new request on our tracker: https://youtrack.jetbrains.com/newIssue and attach logs to it. 

0
Comment actions Permalink

Same issue, can't launch rider anymore.
Not even the standalone IDE.

Fixed by rebooting PC, so this might be a file that remains locked.

0
Comment actions Permalink

Hello Richard,

 

Thank you for the information. In case you ever encounter this issue again, please collect the logs via Help->Collect Logs and attach the generated archive to a new issue on our tracker.

0

Please sign in to leave a comment.